Warren og Mahoney's College House er stadig så magtfuld som nogensinde

Del Oxbridge quad, del høj modernisme, Warren og Mahoney's College House åbnede for 50 år siden. Ikke længe efter blev en ung Malcolm Walker så inspireret af bygningen, at han skurede videnskab for arkitektur - et halvt århundrede var bygningen så magtfuld som nogensinde

Warren og Mahoney's College House er stadig så magtfuld som nogensinde

Kollegiumshus: 'en bolig til 120 herrer'. Det var den samlede brief til arkitekten. Og det var hvad der blev bygget. Smukt. (At finde 120 herrer i midten af ​​60'erne var ikke så simpelt.) College House er designet af Sir Miles Warren og er en samling bygninger, der danner et af vores store arkitektoniske værker fra midten af ​​det 20. århundrede. Disse bygninger sidder i Avon-albuen og ser friske ud efter 50 år med hårdt arbejde og jordskælv og er magiske. Rå, klare og ligesom arten af ​​fremragende ting, enkle i konceptet. Men så rigtigt.

College House ændrede mit liv. Det konverterede mig fra et vidøjet provinsielt ungdoms sæt til en karriere inden for kemi og astrofysik til en arkitekt. Jeg var bosiddende i to år, og 'C H' viste mig, hvordan arkitektur fungerer; hvordan en forståelse af adfærd, konstruktion, materialer og menneskehed kan samles for at levere mere end summen af ​​dens dele.

Essensen af ​​College House er ikke det smukke (men umulige) kapel eller den retrettede (men vidunderlige) spisesal. Det er som det skal være boligblokke, kendt som huse, og hvordan de forholder sig til disse andre bygninger. Der er otte 'huse' arrangeret på siden af ​​en formel firkant. Meget engelsk, meget Christchurch, meget anglikansk.

Hvert hus er på tre etager, hver etage har fem værelser, en håndvask og badeværelse. Hver har 15 indbyggere. Den centrale etage har et dobbeltværelse, der fungerer som et socialt rum for huset. Organiseringen af ​​fem værelser i etagen fungerer meget som en social gruppering af en lejlighed. Ingen lange, anonyme korridorer her. Cirkulation mellem etager sker ved udvendige trapper, som forstærker adskillelsen af ​​gulve til hinanden og husene fra hinanden. Brugen af ​​diskrete bygninger og udvendig cirkulation er potent. At omslutte cirkulationen ville være arkitektonisk selvmord.

Miles vidste rækkefølgen af ​​tingene. Øverst på firkanten er hovedindgangen, stue og spisestue, i bunden sidder rekreationsrum med biblioteket ovenfor. Kapellet er væk til siden - perfekt! Stilen er brutalist, men det skabte miljø er alt andet end. Værelserne er komfortable, solrige, sociale - og alt er generøst - vinduer, dørtykkelse, opbevaring. Og hvad bedre materiale end beton og hårdt træ til studerende ">

Strukturen er overordentlig stigbar, tagene understøtter en bil eller flygtede grupper af vandbombere. Værelserne har plads til jublende vinterbrande (anbefales ikke) med overraskende lidt skader. Døre overlever at blive hængslet fra deres baser, ledninger kan let omdirigeres til fjernbetjening af ens nabo. Windows var ikke for nemme at bryde - men jeg havde en mursten ankommet gennem min med en note, der bad mig om, at mit vindue var brudt. Men hovedsageligt var værelserne stille og forsvarlige; vi havde arbejde at gøre.

Firhyret, som husene overset, var perfekt til kroket og konkurrencedygtig drikke - normalt sammen. Det var indstillingen for at føre kampe og for uformelle samlinger af planlægning eller teoretisering af studerende. Jeg vil ikke nævne de pyroteknikker, der fandt sted, for at mine øjne ikke misforstås med vildhed, bortset fra at nævne næsten en måneds tavle brugt på et fyrværkeri, der er oplyst fra en væge. Strålende - det spredte sig vidt og bredt, vidunderligt spektakulært, sporadisk og farligt. Og tekanden med sprængningspulver var mindeværdig… en anden god grund til betonbygninger.

Stedet nynnede med besøgendehøjttalere i loungen - inklusive Sir Miles, der holdt foredrag om arkitektur. God ved ham.

Kapellet er ekstraordinært. Fra indglidsning af glasering trappeopstigningen (igen en henvisning til udvendig cirkulation) til det galne fagværk i loftet - mere studeret end alteret. Det er en stærk og intim bygning og en speciel accent til hele stedet.

Spisesalen er noget teatralsk - dens design satte ceremoni i spisestue. Serveriet afskærmes fra spisepladsen, som har en lavhøjet dias i hovedet og er indrettet med spisebænke og borde (den organiserende ting igen). Og der er mere vanvittigt vidunderligt fagværk. Hallen er blevet genopbygget og forstørret siden jordskælvene. Al magt til tavlen, det er blevet omhyggeligt overvejet og modelleret for at opretholde konsistensen af ​​den oprindelige bygning. Dette sted er for stærkt til at blive blandet med - nogle tidligere usympatiske ændringer vidner om dette.

Sagen er, Miles fik det væsentlige rigtigt - og så gjorde han det interessant. Disse bygninger er robuste og socialt planlagte - vedvarende forhold dannes - og det er umuligt ikke at være en del af stedet.

At designe et sted at spise og sove er let, men at skabe et sted at tilhøre - det er arkitektur. Den sociale orden flyder fra gulv til hus til firedobler til spisestue og strukturerer den måde, man beboer stedet på. College House er et sted for orden, men ikke af regler.

Ved et årligt formelt middag ved slutningen af ​​året blev det besluttet, at dronningen, som anglikanere gør, ristede, vi ville drikke og derefter kaste vores briller over skuldrene. ”Herrer - dronningen!” Så lyden af ​​120 briller brækker. Jeg vil ikke foreslå, at vi gør det for Sir Miles. Bare drik dybt, tak ham og læg glaset tilbage, så en anden kan bruge. College House er blodig strålende. Her er de næste 50 år.

I juli blev College House tildelt kategori 1-status af Heritage New Zealand Pouhere Taonga.

Ord af: Malcolm Walker. Fotografi af: Patrick Reynolds.

Efterlad Din Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here