Et Wanaka-hjem er bygget ved hjælp af gammelt, men alligevel ukonventionelt materiale

Et Wanaka-hjem er bygget ved hjælp af gammelt, men alligevel ukonventionelt materiale

Hvis du beder om et hjem, der føles dybt forbundet med dets placering, så er det svært at toppe dette: en bolig med vægge lavet af rammet jord taget, hvis ikke bogstaveligt talt fra selve stedet, så bare et par kilometer ned ad vejen i Wanakas Cardrona Valley. For ejere Stuart og Melanie Pinfold var udvælgelsen af ​​dette gamle, men stadig ukonventionelle materiale til deres familiehjem ikke et fantasifullt idealistisk eksperiment, men en betragtet del af deres brief til venner Justin og Louise Wright, mand-og-hustrusteamet bag forsamlingen Arkitekter.

Pinfolds havde boet i et mudder-murhus i nærheden og elskede de varme visuelle egenskaber ved det ikke-vedligeholdelsesmateriale samt fordelene ved dets termiske og akustiske ydelse. Så når det gjaldt at udtænke ønskelisten til deres nye hjem lige uden for Wanaka, gik den rammede jord hurtigt til toppen af ​​listen.

Lokal know-how hjalp. I 2010, da Stuart og Melanie først begyndte at tænke på et nyt hjem, boede Justin og Louise, der nu har base i Arrowtown, i Wellington og havde ingen erfaring med rammet jord.

Gå ind på Wanaka-baserede Jimmy Cotter, en rammet jordentreprenør med mere end 20 års erfaring med materialet (han arbejdede sammen med bygmester Andrew Wavish på huset). Cotters ekspertise gav Justin og Louise tilliden til at give materialet en chance.

Nogle forhåndsopfattelser burde ryddes. Rammet jord er ikke så arbejdskrævende og derfor dyrt, som mange mennesker tror. Justin og Louise siger, at omkostningerne ved bygning i rammet jord lignede meget, hvad Stuart og Melanie ville have brugt, hvis hjemmet blev bygget af konventionelt murværk. Ja, rammet jord kræver manuel arbejdskraft, men et team på tre mænd tog bare tre uger at opføre husets næsten halv meter tykke vægge.

Når betonfundamenterne var etableret, blev jorden blandet med en lille mængde cement, før den gradvist blev skovlet ind i et forudbygget formarbejde. En arbejder komprimerede derefter jorden med en pneumatisk ramme. Formarbejdet blev fjernet kun få timer efter, at væggene var færdige, og ingen isolering, gipspladeforinger eller maling var påkrævet. Resten af ​​huset blev derefter bygget over og omkring disse vægge. ”Det føltes som Stonehenge et stykke tid, ” siger Stuart.

Den tidløse kvalitet på rammet jord betyder, at det mere sandsynligt er forbundet med hjem med et romantisk kolonialt ordforråd end et moderne. Men ingen i dette projekt havde romantiske koloniale forhåbninger. Faktisk spiller den moderne klarhed i Justin og Louise design smukt med de rustikke kvaliteter af de ramte jordvægge. Disse vægge er en stærk tilstedeværelse, men ikke en anmassende.

Justin og Louise besluttede at toppe hjemmets tre paviljonger med letheden af ​​cedertræbrædder, der holder lange, blidt oplagte tag. Clerestory vinduer i alle tre pavilloner opdeler de arresterende toppe af Mt Roy og dets naboer i pænt indrammede vandrette skiver, mens store skydedøre i soveværelset og levende pavilloner åbner mod nord og udsigt mod de sydlige Alper. Ingen af ​​disse udsigter føles overvældende: dette er et hjem, der nyder dets synspunkter som tilfældige fornøjelser, men som aldrig føles for overså af dem.

Stuart og Melanie kunne lide ideen om et hjem med tre pavilloner, fordi det muliggjorde adskillelse af offentlige og private områder. De levende områder besætter en af ​​disse pavilloner, mens en anden indeholder tre soveværelser, to badeværelser og vaskeriet. Den tredje pavillon er en to-etagers struktur med en selvstændig en-værelses lejlighed, som gør det muligt for Stuart og Melanie's forældre at have deres egen plads, når de besøger (Stuarts forældre bor i England, så de har tendens til at tilbringe uger ad gangen på huset når de besøger New Zealand, mens Melanies forældre bor i Hamilton).

Det fungerer også som et roligt tilflugtssted for Stuart og Melanie fra familiens liv - især når Stuart vil se cricket (parret har tre børn: Magnus, Anika og Felix). Stueetagen i denne pavillon indeholder garagen og en undersøgelse, hvorfra Stuart og Melanie arbejder hjemmefra på deres ejendomsudviklings- og indkvarteringsvirksomheder og kan afholde møder uden at afbryde livet i resten af ​​hjemmet.

Pavilionerne er forbundet med en indgang og gang med lavt til loftet, der fremhæver dramaet i de højere værelser ud over. "Cirkulation gennem et hjem er en sti, du går konstant, så vi gjorde en bevidst indsats for at have nogle stramme, hullignende rum og nogle høje, høje rum, " siger Justin. I gangen til sovepavillon er væggene pænt facet mod dørene til børnenes soveværelser. "Små cirkulationsområder som det bliver ofte overset, " siger Justin, "men de er ofte vigtigere rum end soveværelserne selv."


Stuart og Melanie ønskede at holde den levende paviljong åben - det gør det lettere at holde øje med deres børn på den måde - men var også opmærksomme på behovet for at skjule ethvert rod og forsigtigt adskille forskellige funktioner. En høj ryg på køkkenøen afskærmer køkkenbænken fra udsigt, hvilket gør retter og madlavning usynlig fra spisebordet. I spisepladsen giver et dybt, nordvendt vinduesæde en dejlig udsigt over bjergene og indeholder også store skuffer, hvor børnenes legetøj let kan stas i slutningen af ​​dagen.

En brysthøj skillelinje afgrænser opholdsområdet og har boghylder og et fjernsyn, der forankrer pladsen og redder de smukke jordvægge fra den ærlighed, der er vært for et fladskærms-tv. Stuart og Melanie siger, at husets nordlige retning og tykke rammede jordvægge betyder, at det holder solvarmen effektivt på solrige vinterdage, hvilket betyder, at anden opvarmning ikke altid er nødvendig. "Selv i det værste vejr, føler du dig aldrig klaustrofobisk, " siger Melanie. Tilføjer Stuart: "Det er et hyggeligt, varmt hus om vinteren, og om sommeren kaster du dørene åbne, og det er en gennemgang til haven."

Wanaka betragter sig selv som den støjsvage, diskret fætter af sin blingier nabo Queenstown, og både Justin og Louise og Stuart og Melanie ser rammet jord som et perfekt udtryk for dette. Det har også en følelse af varighed, som få New Zealand-boliger besidder. Gleden ved Justin og Louises design er, at den potentielle tyngde af disse smukke vægge er så pænt syret med lethed i glas og cedertræ.

Det er et pænt trick at designe et hjem med en følelse af varighed, som også føles som om det let vil tilpasse sig behovene hos en voksende familie. ”Hvis man ser på vores krop af arbejde, er der meget få projekter, der ligner hinanden - vi er altid interesseret i materialer, og hvordan de er sammensat, og hvordan man trækker deres kvaliteter ud for at skabe noget specielt, ” siger Justin. Her i Wanaka har de gjort netop det.

Spørgsmål og svar med Justin og Louise Wright fra forsamlingsarkitekter

HJEMME Hvorfor besluttede du at bruge rammet jord i dette hjem ">

Til venstre: stueetagen. Til højre: niveau et.

Ord af : Jeremy Hansen. Billeder af : Simon Devitt

Efterlad Din Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here