En trio af lejligheder ligger på toppen af ​​et Wellington-lager i 1906

Wellingtons bedste lejligheder er stablet over tre niveauer oven på en eksisterende bygning i tre etager; et andet eksempel på densitet klaret godt

Wakefield lejligheder projekt

År: 2001
Sted: Wellington
Arkitekter: Chris Kelly og James Fenton, Arkitekturværksted

Gennem 1980'erne og 1990'erne blev hustage overalt i New Zealand brutalt, da udviklere, der indså, at en solid struktur kunne holde et par flere etager, stablede dem på så billigt, som de muligvis kunne klare. Den tidligere BNZ-bygning (nu en Burger King) på hjørnet af Wellingtons Manners og Cuba-gaderne er et af de værste eksempler, et tankevækkende detaljeret stykke Victoriana toppet med det, der ligner det tyndeste hjem fra dine værste forstads mareridt. Du ville være hårdt presset for at finde et starkere symbol på arkitektonisk regression.

Galleri | 9 fotos
Se flere af Wakefield-lejlighederne

Heldigvis er en slående undtagelse fra denne slapdash-regel kun et par blokke væk. Wakefield-lejlighederne er et sæt af tre intrikat planlagte og fuldstændig glade boliger med udsigt over havnen (og den nye verdensmarkedsparkering) fra toppen af ​​et heftigt 1906-lager. De blev designet i 2001 af arkitekterne Chris Kelly og James Fenton, et projekt ledet af Luit og Jan Bieringa, som bor i udviklingens nordligste lejlighed (de andre blev købt af nogle af deres venner). Du trosser enhver modstander af tæthed for at nægte et tilbud om at udforske disse fascinerende opholdssteder.

Ja, de er tætte, stablet over tre niveauer oven på en eksisterende bygning i tre etager. Hver lejlighed har tre soveværelser, 160 kvadratmeter intern plads og 30 kvadratmeter terrasser og dæk (hvert niveau har et fodaftryk på ca. 75 kvadratmeter), alt sammen arrangeret efter hvad Fenton kalder en rejse opad for at øge gennemsigtigheden.

For at komme ind, skal du gå ind for at gå ud og stige gennem den oprindelige bygning til en åben tagterrasse, der forbinder de tre lejligheder. Adgangen til hver opholdssted passerer soveværelser, før den stiger op til det kombinerede opholds-, spisestue- og køkkenområde, der er lagt op omkring trappeoppgangen, med en dobbelthøjde, som Fenton kalder ”vintergården” mod vest og åbner ud mod et lille dæk. Længere op ser en undersøgelse ned på stuen og åbner ud på sin egen terrasse. At bo i disse glasagtige, elegante skyboxes føles ikke så fiskebølende, som folk har tendens til at tænke. "Luit siger, 'når jeg ser ned ser jeg hundreder af mennesker', " siger Fenton, "'og når de ser op ser de kun mig'."

Tilskuere kan muligvis se på aspekter af lejlighederne, hvis de vil (hvis persienner ikke trækkes), men til trods for Fentons protest mod, at han hader "de strandhuse, der alle ser, " kan beboerne i disse lejligheder se masser herfra. De vinklede vinduer fra stuerne i hver af de tre lejligheder ser direkte op på havnen, mens udsigten vest byder på et landskab af lagertag, trafiklysene på gaden nedenfor og det lokkende syn på den centrale by om natten. Fenton kan lide den måde, hvorpå lejlighederne svinger svagt i vinden, og klager over, at det at bo i en solid bygning på en blasende dag betyder ”du har ingen sans for, hvad der sker”.

Lejlighederne står stærkt på et meget synligt gadehjørne som høje profilerede ambassadører for løftet om at leve med højere densitet. Det er ikke vanskeligt at forestille sig en vellykket iteration på dette niveau af dette koncept, der heldigvis besætter et forstedssted et eller andet sted. Ikke at Bieringas er tilbøjelige til sådanne forestillinger. De overvejer i øjeblikket at bygge flere lejligheder på den vestlige side af lagertaget, hvilket vil tilføje mere rigdom til dette samfund på himlen.

Ord af : Jeremy Hansen. Fotografi af : Paul McCredie.

Efterlad Din Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here