2011: Michael O'Sullivan går vild på vestkysten

Fra Kare Kare-stranden er Årets hjem 2011 usynlig, men for en himmelplads afspejlet i de lange vandrette vinduer i stuen

2011: Michael O'Sullivan går vild på vestkysten

Fra nede på det sorte sandstrand ved Kare Kare-stranden i skumringen er Årets hjem 2011 usynlig, men for et slot af himmel afspejles i de lange vandrette vinduer i stuen. Indtil videre, så forudsigelig: der er ikke noget galt med arkitektur, der er designet til at blandes i dets landskab, men der er heller ikke noget nyt ved denne idé. Det, der løfter dette lille hjem fra standard-emne-respekt til en enestående præstation, er, hvad der ligger bag dens mørkhudede kamuflering: en magisk række indvendige rum opviklet omkring en indbydende gårdsplads, et arrangement så singulært og muskuløst som arresterer vista udenfor.

Det er et hus designet til ikke at se på - det er faktisk så godt skjult i bushen, at det næsten er umuligt at få en anstændig løsning på det - men for at se fra et sted, der dybt udfører en dyb bue for liggende, samtidig med at man våger at antage, at det kan få en fantastisk udsigt til at se endnu bedre ud. På en eller anden måde bliver vidunderet, der er denne vestkyststrand, endnu mere vidunderligt, når det ses indenfra.

Synspunkter er velsignelsen og forbandelsen i mange New Zealand hjem. Vores bemærkelsesværdige landskaber giver opmærksomhed, men mange af vores hjem kløer lydløse og uudtrykkelige som svar. I forskellige hænder kunne dette hjem, af Michael O'Sullivan fra Aucklands Bull O'Sullivan Architects, have styrtet på netop denne måde. Dets ejere, tidligere Waitakere City-borgmester Bob Harvey og hans kone Barbara, bad Michael om "et hus, der ikke på nogen udvendig måde må være åbenlyst".

De fortsatte med at demonstrere dybden af ​​deres demokratiske instinkter ved ikke kun at konsultere naboer om designet, men bad Michael om at ændre aspekter af huset, der fremkaldte negative bemærkninger (Michaels originale design indeholdt en cantilever, der gjorde det muligt for stuen at projicere lidt af kanten af ​​bakken; udkragningen blev fjernet, og beboelsesområdet blev mindre, efter at en nabo gjorde indsigelse).

En mindre mand kunne have gået væk fra en sådan konsultativ muddle eller set sin oprindelige vision for hjemmet glide fra hans greb. Men ud over at have en målrettet streake vidste Michael, at hvis han med succes kunne navigere i processen, bød Bob og Barbaras stærke, varme personligheder og dybe tilknytning til Kare Kare ham muligheden for at skabe et sjælsomt, meget individuelt stykke arkitektur.

Desuden havde Michael aktivt søgt jobbet: Han mødte først parret på stedet, da han skulle på Kare Kare med en rugbyklubkammerat, der kendte Bob og Barbara og var gået forbi ejendommen for at sige hej. På det tidspunkt havde Bob og Barbara først for nylig købt stedet, som derefter blev besat af et lille, fugtigt 1940-tals mur- og tømmerhjem (parret og deres fem børn havde tidligere tilbragt årtier med weekender og ferier i en bach længere op til dal). Michael forundrede sig over stedet og skrev senere parret et brev, der tilbyder sine tjenester.

”Jeg fortalte dem, at hvis de var interesseret i at bygge et varmt, plejende hjem, ville jeg få æren af ​​at gøre noget for dem, ” husker han. To år senere, til trods for at have kendt en række andre arkitekter, der var desperate efter at designe noget til dem på et sted som dette, ringede Barbara og spurgte, om de kunne tale med Michael om, hvad de måtte bygge på ejendommen. Hvorfor ham ">

Parret, der stadig ejer deres familiehjem i det vestlige Auckland, fortalte Michael, at de ville have et tilbagetog, et sted at tilbringe deres forestående pensionering nedsænket i det landskab, de elsker (Bob, der har været medlem af Kare Kare Surf Lifesaving Club i 55 år, er i øjeblikket formand for det rådskontrollerede udviklingsbureau Waterfront Auckland; Barbara, en tidligere jordemoder, er nu en berømtheder). ”[Vi ønskede, at det skulle være et privat rum i det, der har været et meget offentligt liv, ” siger Bob, ”et sted at trække sig tilbage og læse og skrive og tænke. Og for chancen for os at dele den tid, vi har med vores børn. ”

De vidste, hvordan de ville have, at huset skulle føles, men hvordan det ville se ud var en helt anden sag. For at hjælpe dem med at beslutte skabte Michael tre meget forskellige modeller, som han præsenterede samtidigt. Den første, en temmelig konventionel struktur, blev afvist af Barbara som "ligner for meget som et hus"; et større, mere pragtfuldt forslag blev sendt ind, fordi det så ud som "noget en wanker-borgmester i Auckland ville eje"; den tredje model - altid Michaels præference - blev beundret for sin skøn og intimitet og givet klokkeslæt. Det regerende koncept, siger Michael, er, at huset “er resterne af en fundet genstand i sandklitterne”.

Den store udfordring ved designet var at få lys ind: udsigten mod syd, mens bakken mod nord betød, at det gamle hjem på stedet ikke fik nogen sol overhovedet i de koldeste måneder af året. Michael placerede gårdspladsen i det nye hjem for groft at besætte fodaftrykket i den oprindelige bolig, så leveområderne kunne trække sig væk fra bakkens skygge mod stranden. Han designede loftet til at rive stejle mod nord for at trække vintersol så langt ind som muligt og få gården til at føle sig som en integreret del af huset, en gestus, der tvinger udsigten til stranden til en tæt vandret spalte.

Loftets cedertrævejrsplader er det dominerende træk i beboelsesområdet, men de undgår enhver følelse af undertrykkelse ved at se ud til at fragmentere steder, hvor brædderne giver plads til dobbeltglaserede glasplader over den trekantede dagbund og den lange, generøse vindueskarmen designet til at sidde og kigge på stranden. En hyggelig sekundær stue åbner ud mod gården og kan fungere som et ekstra soveværelse, mens Bob og Barbaras bunkerslignende soveværelse tilbyder ly i en sydlig storm.

Nogle af disse funktioner vil virke velkendte for den nære observatør. Omkring det tidspunkt, hvor han designede Bob og Barbaras hus, byggede Michael sit eget familiehjem i Mangere Bridge, en finalist i prisen "Hjem for året" i 2009, og et slags laboratorium til det arbejde, han senere ville udføre med Bob og Barbaras hus. ”Da jeg byggede Mangere, prøvede jeg virkelig bare tingene for deres sted, ” siger Michael.

Bob og Barbara ville komme for at observere Michaels eksperimenter med det arkitekten kalder ”rummenes intimitet” (på 129 kvadratmeter er Bob og Barbados to-værelses hus kun 12 kvadratmeter større end Michaels eget kompakte hjem), samt elementer som vejrpladsloftet og den sorte bituminøse tagmembran, der lægger bag på væggene i Michaels hus og det ydre af Bob og Barbaras. Ikke at hvert eksperiment blev løst, da Bob og Barbaras hus blev designet: Michael reagerede på deres ønske om et gulv, der lignede Kare Kare strands sort sand ved at hvælse barrowloads af det op fra stranden og binde tynde lag til betongulvet med en akrylpolymer.

Blitz fra denne DIY-ånd opliver andre dele af huset, hvilket skaber løse øjeblikke i en ellers tæt organiseret struktur. Genindvundne bunker fra den gamle Cornwallis Wharf, som Bob ønskede indbygget i bygningen, danner en brygge, der udvider stien fra den østlige side af hjemmet til en provisorisk visningsplatform; slotbladet lys, der hænger over den sorte marmor køkken ø blev lavet af Michael til Bob og Barbara til deres 40-års jubilæum.

Da huset var færdigt, bad Bob og Barbara deres ven Rewi Spraggon om at oprette en to-panel vægg udskæring repræsenterer Harvey whanau. Andre steder har de hængt historiske fotografier af deres vestkystmiljøer, mens en udskæring nær døren er en taonga, der blev givet til Bob i 1993 af Te Kawerau a Maki, tangataen når af Waitakere. ”[Huset] er en meget stærk kombination af fortid, nutid og fremtid, ” siger Bob.

Og mens han var glad for at omfavne denne form for rigdom, indrømmer han også ”foragtelse af komfort - jeg kan godt lide grundlæggende ting i livet, og jeg ville have et hus, der var strengt funktionelt, som jeg formoder, at går tilbage til mine socialistiske rødder. Det er spartansk og stoisk ”. Alt det afhænger naturligvis af, hvordan du definerer luksus. Ude her på kysten på en våd vinterdag virker privilegiet ved at sætte sig på den lange vindueskarmen og kigge ud på stranden som al den luksus, en person nogensinde kunne have brug for.

Fotografi af : Patrick Reynolds. Ord af : Jeremy Hansen.

Efterlad Din Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here